Kvinnans roll

En kvinna förväntas underordna sig sin man, låta honom ta ansvar för alla viktiga beslut och hon ska lyda honom i allt. En kvinna är inte heller en fullvärdig medlem i församlingen och får inte håla tal eller bli äldste. Man måste alltid tänka på sitt uppförande och speciellt kvinnan.

Mannen ska vara kvinnans överhuvud och om hon inte låter honom bestämma så drar hon skam över honom. Är kvinnan mer intelligent, äldre och har större kunskap än en man ska hon ändå underordna sig honom.

Vad innebär det att kvinnan ska underordna sig?

I vår familj fick mamma inte ha hand om pengar. Ville hon handla mat så var hon tvungen att tigga pengar av sin man till det. Som barn är det fruktansvärt förnedrande att behöva höra.

Det är alltid mannens ord var det som gäller. Mamma kunde aldrig bestämma något på egen hand. Hon sa ofta ”om jag finge bestämma så…”. Men oftast så blev det inte som hon ville. Det var ju min styvpappa som bestämde. Han var mycket restriktiv både med vad man fick göra och vad pengar skulle användas till.

Hans ord var lag – min styvpappa bestämde hur vi barn skulle uppfostras.

Ett tag så bestämde min styvpappa att mamma inte fick dammsuga. Inte för att han skulle göra det själv, nej nej… nej han bestämde att det bara skulle moppas hemma och då var det bara för mamma att göra som han sa.